...
Реєструйся

Вимоги щодо захисту працівників після виходу з карантину


Якщо людям, які повертаються до роботи, не забезпечити належного захисту, нас може накрити другою хвилею пандемії, попереджає Міжнародна організація праці.

У той час як в країнах світу дедалі гучніше лунають вимоги послабити обмеження, спрямовані на ізоляцію громадян, Міжнародна організація праці звернулася до їх урядів із закликом вжити заходів для профілактики і контролю поширення вірусу COVID-19 на робочих місцях, причому зробити це в активній взаємодії та діалозі з організаціями профспілок і роботодавців.

Всім роботодавцям необхідно провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження COVID-19 працівників, наголошує МОП.

Читайте також: Усі в масках і без працівників у віці 60+ — у МОЗ озвучили вимоги до роботи в офісі

Якщо такий контроль не буде забезпечений, країни дуже ризикують зіштовхнутися з повторним спалахом вірусної інфекції. Вживаючи необхідних заходів, можна мінімізувати ризик другої хвилі інфекції на робочих місцях.

«Безпека та здоров’я всіх працівників у світі сьогодні понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека населення і життєстійкість підприємств, — заявив Генеральний директор МОП Гай Райдер. — Захистити життя працівників, їх сім’ї і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці».

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб тих, хто працює на передньому краї боротьби з пандемією. До них відносяться — працівники охорони здоров’я, молодший медичний персонал, лікарі, працівники рятувальних служб, а також ті, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування та займається прибиранням приміщень.

МОП закликає також звернути особливу увагу на найбільш вразливі категорії працівників і підприємств, зокрема тих, хто працює в неформальній економіці, трудових мігрантів, домашніх працівників. Заходи, спрямовані на захист цих категорій працівників повинні, крім іншого, включати навчання і практичну підготовку в галузі охорони праці, постачання необхідними засобами індивідуального захисту, доступ до державних медичних послуг, забезпечення альтернативних джерел засобів до існування.

«Пандемія COVID-19 висвітлила нагальну потребу розробки серйозних національних програм охорони праці працівників сфери охорони здоров’я, медиків, працівників аварійно-рятувальних служб і багатьох інших працівників, які ризикують заради нас життям», — заявив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. У Всесвітній день охорони праці він звернувся до всіх країн із закликом забезпечити всім медичним працівникам чітко продумані, гідні, безпечні умови праці.

Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи і щоб уникнути її нових перебоїв МОП рекомендує:

Точно ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення до роботи.

Вжити заходів до запобігання ризиків, адаптовані до особливостей кожного сектора, кожного робочого місця і категорії працівників. Такі заходи можуть включати:

Скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами, а в разі, коли такі контакти все ж мають місце, дотримання необхідної дистанції.

Забезпечення більш ефективної вентиляції робочих приміщень.

Постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції.

У необхідних випадках безкоштовно забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту.

Забезпечити умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів.

Забезпечити психологічну підтримку персоналу.

Забезпечити навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних коштів, в тому числі засобів індивідуального захисту.

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...