...
Реєструйся

Як відображати заохочувальні й компенсаційні виплати у звітності


Пенсійний фонд України у листі від 06 лютого 2024 року № 2800-030401-8/7291 роз’яснив, як і де у Податковому розрахунку відображати суми, нараховані за дні відпусток.

Посадовці нагадали, що визначають види виплат, що належать до основної, додаткової зарплати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ за Інструкцією зі статистики заробітної плати, що затверджена наказом Держкомстату від 13 січня 2004 року № 5 (далі — Інструкція № 5).

Так, у підпункті 1.6.1 пункту 6 розділу 1 Інструкції № 5 вказано, що суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, розподіляють пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Нарахування ЄСВ здійснюють у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженому наказом Мінфіну від 13 січня 2015 року № 4, на підставі бухгалтерських та інших документів, які підтверджують нарахування виплат, на які нараховують ЄСВ.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Отже, у додатку 1 до Податкового розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам», суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносять до графи 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)», згідно з пунктом 1 розділу IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку.

Причому, нагадали у ПФУ, зазначають відповідний місяць лише в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. Водночас суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включають до поля наступних місяців і відображають в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Звіт про заробітну плату: погодження довідки-розрахунку на виплату зарплати
ЗАПИТАННЯ Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?   ВІДПОВІДЬ ...