...
Реєструйся

Захворів зовнішній сумісник: чи оплачувати «лікарняний»?


З 1 січня 2023 року Закон України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105) викладено у новій редакції. Як результат, у частині першій статі 22 цього документа тепер вказано, що допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах застрахованим особам надається за основним місцем роботи:

«Страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності)»

 

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

При цьому якщо мова йде про звичайний «лікарняний», то:

— перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець за власний рахунок;

— починаючи з шостого — призначається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок Пенсійного фонду.

Порядок оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності (за кошт роботодавця) регулює Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 440 (далі — Порядок № 440). Хоч цей документ нещодавно теж зазнав змін, але в ньому досі зазначено: оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом (п. 2 Порядку № 440).

Допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику-суміснику — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Чи оплачувати «лікарняний» суміснику?

Зауважимо, що в загальному випадку в разі оплати періоду непрацездатності працівнику йдеться про дві «лікарняні» виплати:

— оплату перших 5 днів непрацездатності, що виплачується за рахунок роботодавця.

Порядок її призначення регламентує саме Порядок № 440

— допомогу по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок ПФУ.

Порядок призначення цих виплат визначає Закон № 1105. Тому, приймаючи рішення щодо оплати «лікарняного» суміснику, доведеться виконати вимоги обох нормативних документів.

Що краще встановити суміщення чи внутрішнє сумісництво? — роз’яснення від експерта проєктів «КАДРОВИК.UA»

Страхувальник або уповноважені ним особи беруть у роботу такий «лікарняний» та приймають рішення щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця (якщо немає підстав для відмови в призначенні таких виплат).

Працівник надає довідку про середню зарплату, видану за основним місцем роботи та за іншими місцями роботи за сумісництвом, для розрахунку «лікарняних».

До речі, оплату перших 5 днів за всіма місцями роботи сумісника підтримує й Мінсоцполітики (лист від 15 лютого 2023 року № 494/0/290-23/54).

Прийняти рішення щодо призначення допомоги за рахунок ПФУ (з шостого дня хвороби) страхувальник повинен, тільки якщо працівник згодом надасть повідомлення про відмову в призначенні допомоги з основного місця роботи. Звичайно, якщо немає підстав для відмови в призначенні таких виплат.

Чи можна утримати з працівника-сумісника, який звільняється за угодою сторін, кошти за дні щорічної основної відпустки, що були надані йому в рахунок невідпрацьованої частини робочого року? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Вас може зацікавити:

Дар’я Кравченко, експерт з питань оплати праці.

Джерело: Оплата праці


Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

  • Вичерпно про порядок оформлення «лікарняних»
  • Надаємо готові зразки наказів
  • Гарантуємо письмову консультацію від експерта

тел.: 0 (800) 219-977
моб.: (063) 590-97-54 
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу
Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...