...
Реєструйся

Законодавчі акти України щодо соціального страхування будуть погоджені з чинним законодавством: законопроєкт № 10017


Уряд у Верховній раді України 6 вересня 2023 року зареєстрував проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування (№ 10017).

У пояснювальній записці зазначається, що метою прийняття законопроєкту є погодження законодавчих актів України з Законом України від 21 вересня 2022 року № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 2620).

Адже, із прийняттям Закону № 2620 Фонд соціального страхування України та управління його виконавчої дирекції припинили діяльність, а функції у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з 01 січня 2023 року виконують Пенсійний фонд України та його територіальні органи.

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

У зв’язку з цим виникла необхідність у внесенні відповідних змін до деяких законодавчих актів України.

Законопроєктом пропонується внести зміни до таких нормативно-правових актів (передбачивши виконання функцій уповноваженого органу у відповідних сферах):

  • Кодексу України з процедур банкрутства;
  • Закону України від 23 квітня 1991 року № 987-XII «Про свободу совісті та релігійні організації»;
  • Закону України від 19 жовтня 2000 року № 2050-III «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати»;
  • Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці»;

втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати»;

  • Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058);

Добірка матеріалів «Особова картка й особова справа: інструкція до застосування» 0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

  • Закону України від 6 жовтня 2005 року № 2961-IV «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»;
  • Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції»;
  • Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру»;
  • Закону України від 11 лютого 2015 року № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів»;

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

  • Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»
  • Закону України від 26 січня 2022 року № 2010-IX «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей»;
  • Закону України від 23 вересня 1999 року № № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105).

Також законопроєктом пропонуються такі зміни:

  • виключити застарілі норми, зокрема, частину третю статті 30 і частину восьму статті 36 Закону № 1058 щодо призначення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання і в разі втрати годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, за нормами Закону України від 23 лютого 2007 року № 717-V «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Реорганізація підприємства: дії кадровика
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

  • уточнити норми абзацу другого частини першої статті 22 Закону № 1105 стосовно права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом, що відповідатиме іншим нормам зазначеного Закону та Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Крім цього, змінами до Закону № 1105 пропонується встановити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання / перебування застрахованої особи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

Водночас пропонується установити, що соціальні послуги, в тому числі на необхідний догляд, а також медичні послуги потерпілому надаватимуться та розраховуватимуться відповідно до оцінки потреб потерпілого згідно із Законом України від 17 січня 2019 року № 2671-VІІІ «Про соціальні послуги» та Законом України від 19 жовтня 2017 року № 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а особливості організації надання соціальних і медичних послуг потерпілим, компенсації вартості соціальних послуг визначатиме Кабінет Міністрів України.

Онлайн-семінар «Трудові відносини у роботодавця – ФОП»
Дата проведення: 5 жовтня 2023 року (ZOOM)

Зокрема, законопроєктом ще передбачені зміни до Закону України від 16 червня 1992 року № 2456-ХІІ «Про природно-заповідний фонд України», якими виключаються застарілі норми та визначається, що посадові особи служби державної охорони природно-заповідного фонду України підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...