...
Реєструйся

Змінено найменування структурного підрозділу: чи проводиться позачергова атестація


ЗАПИТАННЯ

Якщо змінити назву структурного підрозділу підприємства, але умови праці за атестованою раніше посадою залишаються незмінними, чи потрібно проводити переатестацію робочих місць за умовами праці?

 

ВІДПОВІДЬ

Атестація робочих місць за умовами праці (далі – атестація) проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» (далі – Порядок № 442) та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 01 вересня 1992 року № 41.

Згідно з пунктом 4 Порядку № 442, атестація проводиться атестаційною комісією, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу.

Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»
Для довідок: 0 (800) 219-977

Порядком № 442 чітко не врегульовано питання необхідності проведення позачергової атестації у разі зміни найменування структурного підрозділу підприємства.

 

Якщо підприємство змінило лише найменування структурного підрозділу, керівництво може прийняти рішення поширити на працівників, за атестованою раніше посадою, результати атестації (на період її дії), яку провели у структурному підрозділі з попередньою назвою, відповідно до пропозиції атестаційної комісії підприємства. Обов’язковою умовою є те, щоб у структурному підрозділі з новою назвою не змінилися умови праці.

Керівник оформлює таке рішення відповідним наказом підприємства. Отже, працівники збережуть установлені їм за результатами атестації пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці, зокрема право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Так, відповідно до пункту 4.2 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383, результати атестації (як вперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на цьому підприємстві не змінювались докорінно умов і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Відповідно до пункту 7 розділу І Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом Міністерство охорони здоров’я України від 08 квітня 2014 року № 248, умови праці — це сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини під час виконання нею трудових обов’язків.

Умови праці визначають:

  • устаткування;
  • технологія;
  • предмети та продукти праці;
  • система захисту працівників;
  • обслуговування робочих місць;
  • зовнішні чинники, які залежать від стану виробничих приміщень, що створюють певний мікроклімат.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Реорганізація підприємства: дії кадровика

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...