...
Реєструйся

Чи має право жінка працювати за сумісництвом, якщо за основним місцем роботи вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? Пояснює Держпраці


Відповідно до частини восьмої статті 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за бажанням жінки або осіб, які фактично здійснюють догляд за дитиною, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Право працівників­-сумісників на відпустки – читайте у спецвипуску журналу «КАДРОВИК.UA»

При цьому чинним законодавством не встановлено, де саме жінка має право працювати на умовах неповного робочого дня: на підприємстві, з яким вона перебуває у трудових відносинах за основним місцем роботи, чи на іншому підприємстві. Отже, жінка має право працювати і на тому самому, і на іншому підприємстві.

Якщо жінка приступає до роботи на іншому підприємстві, то з нею укладається трудовий договір про роботу за сумісництвом.

Від редакції:

На нашу думку, у статті 179 КЗпП йдеться все ж про те, що за бажанням жінки у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома саме за тим місцем роботи, за яким жінка перебуває у цій відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тобто, якщо жінка і за основним місцем роботи, і за сумісництвом перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона має право працювати на умовах неповного робочого часу відповідно як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Якщо розглянути ситуацію, чи має право жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за основним місцем роботи, працевлаштовуватися за сумісництвом — стосовно цього питання чинним законодавством заборони не встановлено.

Отже, у будь-якій з наведених ситуацій жінка, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за основним місцем роботи, має право працювати за сумісництвом.

 

Вас також може зацікавити:

Джерело: Північно-східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Сумісництво: новітні реалії. Спецвипуск № 1, 2023

Матеріали до теми


Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу
Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...