...
Реєструйся

Чи можна за кордоном підтвердити страховий стаж, набутий в Україні?


Державний центр зайнятості наголошує, що в деяких випадках українцям можливо за кордоном підтвердити страховий стаж, набутий в Україні, а також період роботи українців у інших державах зараховується до страхового стажу для визначення розміру допомоги по безробіттю відповідно до чинних міжнародних договорів, які передбачають взаємне визнання страхового стажу.

Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки: про головне – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Йдеться про такі документи:

  • Угода між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, ратифіковану Законом України від 5 вересня 2013 року № 458-VII «Про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення»;
  • Адміністративний договір щодо застосування Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18 травня 2012 року.

Для підтвердження наявності страхового стажу, набутого на території України, необхідного для встановлення права на допомогу по безробіттю в Польщі, заявник подає компетентній установі договірної сторони, до якої він звертається за допомогою по безробіттю, довідку на узгодженому формулярі (формуляр UA/PL «Довідка про періоди, розглянуті з метою призначання та виплати допомоги по безробіттю»), що підтверджує страховий стаж людини, набутий на території іншої договірної сторони.

У формулярі підтверджуються також періоди отримання допомоги по безробіттю згідно із законодавством іншої договірної сторони.

Для отримання вищезазначеного формуляра UA/PL, заявник подає до Державного центру зайнятості запит щодо отримання такої довідки та додає до нього копії документів.

Не плутайте поняття трудовий, страховий, пільговий та спеціальний стаж –  дивіться кадроконспект у журналі «КАДРОВИК.UA»

  • Угода між Міністерством праці та соціальної політики України та Національним інститутом страхування Республіки Болгарія про застосування Договору між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення від 04.09.2001 р. від 21 травня 2004 року;
  • Договір між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення, від 4 вересня 2001 року, ратифікований Законом України від 22 листопада 2002 року № 239-IV «Про ратифікацію Договору між Україною  та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення.

У цьому випадку також, за запитом компетентної сторони Республіки Болгарії відповідно до міжнародних договорів Державним центром зайнятості надається Довідка про страховий (трудовий) стаж людини в Україні (УКР/БГ 3).

У цій довідці зазначається період страхового стажу, види трудової діяльності, які зараховуються/прирівнюються до страхового стажу тощо.

Періоди, які зараховуються до страхового стажу для оплати листків непрацездатності та порядок їх отримання – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

  • Угода між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення, ратифікована Законом України від 02 листопада 2011 року № 3990-VI «Про ратифікацію Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення»;
  • Договір про застосування Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення від 5 жовтня 2010 року;
  • Угода між Урядом України та Урядом Латвійської Республіки про трудову діяльність та соціальний захист осіб, які постійно проживають в Україні та Латвії і працюють на територіях обох держав, від 2 1 листопада 1995 року;
  • Договір між Україною і Латвійською Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення, ратифікований Законом України від 19 березня 1999 року № 525-XIV «Про ратифікацію Договору між Україною і Латвійською Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення».

За запитами Естонії та Латвії інформація, відповідно до міжнародних договорів у цій сфері, надається шляхом відповідей на запити договірних сторін.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Державний центр зайнятості також звертає увагу українців, що відомості про періоди страхування в Україні, починаючи з 2011 року, надаються згідно з даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Читайте також:

Джерело: Державний центр зайнятості

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...