...
Реєструйся

Чи вважається запровадження простою для окремих працівників на підприємстві мобінгом з боку роботодавця?


Частиною першої статті 22 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) встановлено, що мобінг (цькування) – систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Роз’яснення експерта проєктів «КАДРОВИК.UA»: Скільки може тривати простій?

Законодавством визначено форми психологічного та економічного тиску.

Слід зауважити, що вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом (цькуванням).

Водночас у зв’язку із зупиненням роботи, викликаним відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, роботодавець може запровадити простій, відповідно статті 34 КЗпП. Простій є винятковим випадком у процесі виробництва (діяльності підприємства), коли працівник з об’єктивної причини тимчасово не має можливості виконувати свої трудові функції.

Роз’яснення експерта проєктів «КАДРОВИК.UA»: КАДРОВА ЗАДАЧА. Про простій

Простій може бути оголошено як для всього підприємства, окремого структурного підрозділу або для окремих працівників. Усе залежить від того, наскільки може функціонувати підприємство в цілому або працювати окремі його підрозділи чи окремі працівники.

Отже, запровадження простою відносно окремих працівників не вважається мобінгом.

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці


Добірка «ПРОСТІЙ У ВОЄННИЙ ЧАС: ОФОРМЛЕННЯ Й ОПЛАТА»

  • Оформлення і оплата простою
  • Експрес-відповіді на запитання
  • Зразок наказу про оголошення простою у зв’язку із введенням воєнного стану

Швидка оплата і завантаження

(063) 590-97-54 (095) 245-17-55

podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми