...
Реєструйся

Деякі питання оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних: роз’яснення Мінекономіки


Міністерство економіки України листом від 10 січня 2024 року № 2704-20/2153-01 «Щодо оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних», адресованим центральним та місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам та Генеральному штабу Збройних Сил України, роз’яснює деякі питання оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних працівників. 

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Так, відповідно до повноважень, визначених статтею 13-1 Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо організації бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, з метою забезпечення взаємоузгодженої роботи органів державної влади, інших державних органів (далі — державні органи), органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій (далі — підприємства) з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП), органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України, щодо оформлення та/або переоформлення Посвідчень про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі — Посвідчення) відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 року № 45 (далі — Порядок), керівникам державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств Мінекономіки пропонує:

1) організувати взаємодію з ТЦК та СП (органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки України) за місцем розташування державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства щодо термінів оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку;

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

2) підготувати визначені Порядком документи щодо бронювання військовозобов’язаних з урахуванням таких вимог:

— військовозобов’язаним, які під час дії воєнного стану набули право  на відстрочку, або прийняті на роботу в державні органи, місцеві органи, підприємства на посади, які включені до затверджених Урядом переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, оформити Посвідчення та Повідомлення про зарахування військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік (далі — Повідомлення).

У відповідних позиціях Посвідчення та Повідомлення, оформлених з урахуванням змін, внесених, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 06 червня 2023 року № 571, щодо строку дії відстрочки зазначити:

  • військовозобов’язаних, які працюють в державних, місцевих органах — «на строк проведення мобілізації»;
  • військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві — «на шість місяців»;

— військовозобов’язаним підприємств, яким необхідно продовжити бронювання у зв’язку із завершенням строку дії наданої їм відстрочки від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час (далі — відстрочка), оформити нові Посвідчення та Повідомлення, у яких в позиціях щодо строку дії відстрочки зазначити — «на шість місяців».

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Водночас Мінекономіки інформує, що Порядок не містить норм щодо обмежень в бронюванні військовозобов’язаних, які мають дефіцитну для Збройних Сил України військово-облікову спеціальність.

 

Разом з тим, Мінекономіки пропонує Генеральному штабу Збройних Сил України скоординувати роботу ТЦК та СП щодо використання в роботі зазначених рекомендацій стосовно порядку оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Читайте також:

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...