...
Реєструйся

Надбавка за вислугу років для держслужбовців: нарахування у 2024 році


Пунктами 10, 12 Прикінцевих положень Закону України від 9 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (далі — Закон № 3460) установлено, що у 2024 році оплата праці державних службовців здійснюється на основі класифікації посад, крім державних органів, зазначених у пунктах 20 — 22 цього розділу.

Пунктом 12 Прикінцевих положень Закону № 3460 встановлено, що у 2024 році заробітна плата державного службовця державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, складається з:

  • посадового окладу;
  • надбавки за ранг державного службовця;
  • надбавки за вислугу років;
  • місячної або квартальної премії;
  • компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою;
  • грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки;
  • матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань;
  • інших доплат, передбачених законами України.

Читайте також: Новації щодо питань відпустки у 2024 році

Надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється на рівні 2 відсотків посадового окладу державного службовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більше 30 відсотків посадового окладу.

Норми Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» щодо умов та порядку оплати праці державних службовців застосовуються в частині, що не суперечить Закону № 3460 (вказує НАДС у листі від 19 січня 2024 року № 926/92-24).

Згідно з пунктом 13 Прикінцевих положень Закону № 3460, умови оплати праці державних службовців, передбачені Законом № 3460, не застосовуються для державних службовців у державних органах, що не провели класифікацію посад державної служби. Оплата праці таких державних службовців здійснюється відповідно до умов, встановлених на 2023 рік, при цьому стимулюючі виплати можуть бути нараховані в граничному розмірі до 50 відсотків посадового окладу на місяць.

 

Читайте також: Затверджено Методичні рекомендації з питань випробування та встановлення відповідності державного службовця посаді, яку він обіймає

Отже, у 2024 році оплата праці державних службовців державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 року № 1409 «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році» з урахуванням пункту 12 Прикінцевих положень Закону № 3460.

Державним службовцям державних органів, які провели класифікацію посад державної служби, надбавка за вислугу років у 2024 році встановлюється на рівні 2 відсотків від посадового окладу за кожний рік стажу державної служби та не може перевищувати 30 відсотків посадового окладу.

Раніше писали: Зміни в оплаті праці держслужбовців, які провели класифікацію посад держслужби

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Чи беруться в розрахунок місяці роботи після призупинення трудового договору під час розрахунку «декретних» виплат?
СИТУАЦІЯ Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в ...