...
Реєструйся

Замість соцвиплат людям з інвалідністю пропонують надавати послугу з облаштування робочого місця


На всіх соціальних виплат не вистачить, бо міжнародна підтримка має властивість вичерпуватися, і до повоєнної відбудови мають бути залучені всі, — міністр соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, чому настав час змінювати підходи до пільг від держави.

 

Очевидно, що кількість людей з інвалідністю в Україні буде зростати. Тому настав час змінювати підходи до соціальної підтримки від держави. Про це розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі «Укрінформ: Вечірній стрім».

«Інвалідність буває різною. І тут нам треба піднімати питання: а чи всі сьогоднішні підтримки ми маємо зберігати в існуючому стані?

Читайте також: Про зобов’язання країн-учасниць Конвенції про права осіб з інвалідністю в сфері зайнятості

Чи всі виплати, якщо, наприклад, людина пройшла реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, облаштуванням робочого місця і дому, і дали роботу, яка, наприклад, коштує 10 – 20 тисяч гривень. Чи є сенс виплачувати їй пенсію у 2 тисячі гривень?

Чи не краще ці кошти витратити на те, щоб допомогти людині із супроводом на робочому місці, з облаштуванням під неї робочого місця? Вважаю, краще надати людині послугу й забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше», — наголосила пані Жолнович.

«Ми всі повинні розуміти, що після війни відновлювати економіку доведеться кожному. Всі, хто можуть працювати, повинні працювати. Тому що міжнародна підтримка інших держав вже скорочується і буде скорочуватися. І ми повинні дбати про себе самі», — зазначила міністр.

Читайте також: Рівні можливості для осіб з інвалідністю

За її словами, треба говорити з суспільством чесно. «Тобто, якщо ми далі продовжимо говорити про те, що держава може все всім забезпечувати, але у нас 13 млн людей, які сплачують податки і працюють, і на них вже припадають 11 млн пенсіонерів плюс 3 млн людей з інвалідністю плюс 7 млн дітей плюс кілька мільйонів домогосподарств, які отримують субсидію, то ми повинні розуміти, що не можемо витрачати більше, ніж заробляємо.

Може вийти так, що не залишиться людини в принципі, яка би не отримувала якусь соціальну виплату чи допомогу. Тоді ми втратимо себе економічно, ми розвалимо країну зсередини», — пояснила Оксана Жолнович.

 

Нагадаємо, що, за даними Пенсійного фонду, в Україні 10,5 млн пенсіонерів. З них 1,1 млн пенсіонерів отримує пенсію більше 10 тисяч грн.

Також ми повідомляли, що Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який пропонує скасувати інститут встановлення інвалідності й пропонує замість неї «оцінку втрати функціональності».

Раніше писали: Оцінка втрати функціональності замість встановлення інвалідності

«У нас будуть зовсім інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та встановлення інвалідності. Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, найближчим часом презентують законопроєкт, який змінює всю методологію встановлення інвалідності.

Читайте також: Чи можна звільнити з роботи жінку, яка має дитину з інвалідністю?

«Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан.

Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися», — додав міністр.

Наталя Мамченко

Читайте також: Права осіб з інвалідністю під час працевлаштування

Джерело: Судово-юридична газета

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Чи зобов’язаний роботодавець повідомляти Пенсійний фонд про виплату коштів застрахованим особам?
Страхувальник, який по заяві-розрахунку отримав від Пенсійного фонду України кошти для здійснення страхових виплат працівникам, повинен протягом місяця з дня ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...