...
Реєструйся

Замість соцвиплат людям з інвалідністю пропонують надавати послугу з облаштування робочого місця


На всіх соціальних виплат не вистачить, бо міжнародна підтримка має властивість вичерпуватися, і до повоєнної відбудови мають бути залучені всі, — міністр соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, чому настав час змінювати підходи до пільг від держави.

 

Очевидно, що кількість людей з інвалідністю в Україні буде зростати. Тому настав час змінювати підходи до соціальної підтримки від держави. Про це розповіла міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі «Укрінформ: Вечірній стрім».

«Інвалідність буває різною. І тут нам треба піднімати питання: а чи всі сьогоднішні підтримки ми маємо зберігати в існуючому стані?

Читайте також: Про зобов’язання країн-учасниць Конвенції про права осіб з інвалідністю в сфері зайнятості

Чи всі виплати, якщо, наприклад, людина пройшла реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, облаштуванням робочого місця і дому, і дали роботу, яка, наприклад, коштує 10 – 20 тисяч гривень. Чи є сенс виплачувати їй пенсію у 2 тисячі гривень?

Чи не краще ці кошти витратити на те, щоб допомогти людині із супроводом на робочому місці, з облаштуванням під неї робочого місця? Вважаю, краще надати людині послугу й забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше», — наголосила пані Жолнович.

«Ми всі повинні розуміти, що після війни відновлювати економіку доведеться кожному. Всі, хто можуть працювати, повинні працювати. Тому що міжнародна підтримка інших держав вже скорочується і буде скорочуватися. І ми повинні дбати про себе самі», — зазначила міністр.

Читайте також: Рівні можливості для осіб з інвалідністю

За її словами, треба говорити з суспільством чесно. «Тобто, якщо ми далі продовжимо говорити про те, що держава може все всім забезпечувати, але у нас 13 млн людей, які сплачують податки і працюють, і на них вже припадають 11 млн пенсіонерів плюс 3 млн людей з інвалідністю плюс 7 млн дітей плюс кілька мільйонів домогосподарств, які отримують субсидію, то ми повинні розуміти, що не можемо витрачати більше, ніж заробляємо.

Може вийти так, що не залишиться людини в принципі, яка би не отримувала якусь соціальну виплату чи допомогу. Тоді ми втратимо себе економічно, ми розвалимо країну зсередини», — пояснила Оксана Жолнович.

 

Нагадаємо, що, за даними Пенсійного фонду, в Україні 10,5 млн пенсіонерів. З них 1,1 млн пенсіонерів отримує пенсію більше 10 тисяч грн.

Також ми повідомляли, що Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який пропонує скасувати інститут встановлення інвалідності й пропонує замість неї «оцінку втрати функціональності».

Раніше писали: Оцінка втрати функціональності замість встановлення інвалідності

«У нас будуть зовсім інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та встановлення інвалідності. Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, найближчим часом презентують законопроєкт, який змінює всю методологію встановлення інвалідності.

Читайте також: Чи можна звільнити з роботи жінку, яка має дитину з інвалідністю?

«Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан.

Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися», — додав міністр.

Наталя Мамченко

Читайте також: Права осіб з інвалідністю під час працевлаштування

Джерело: Судово-юридична газета

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...