...
Реєструйся

Про деякі трудові гарантії для жінок


Відповідно до чинного законодавства, не можна відмовляти у працевлаштуванні вагітним жінкам, одиноким матерям дитини до 14 років або дитини з інвалідністю, матерям дітей до 3 років без об’єктивних на те причин. Причину відмови необхідно обґрунтувати в письмовій формі й пам’ятати, що рішення про неприйняття на роботу може бути оскаржене в суді.

Із цих самих причин забороняється знижувати працівникам заробітну плату.

Які умови праці має забезпечити роботодавець?

Жінки не можуть працювати на підземних роботах. Але жінкам дозволяється доручати не пов’язану з фізичною працею роботу під землею, наприклад, санітарне та побутове обслуговування.

Читайте також: Які категорії працівників повинні обов’язково проходити медогляд

Також забороняється залучати жінок до підіймання й переміщення вантажів, вага яких перевищує встановлені граничні норми.

Якщо працівниця вагітна, роботодавець, відповідно до медичного висновку, має перевести її на легшу й безпечнішу роботу, знизити норму виробітку зі збереженням середньої заробітної плати.

Жінки, які мають дітей віком до трьох років, в разі неможливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

Також заборонено вимагати від неї працювати вночі (із 22:00 до 06:00), у понаднормові години та вихідні або їздити у відрядження. Якщо жінка має трохи старших дітей – від 3 до 14 років, або ж доглядає дитину з інвалідністю, за бажанням вона може працювати понаднормово чи їздити у відрядження.

 

Чи можна надати працівникові — батьку, який має 4 дітей віком до 15 років, одна з яких є особою з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, додаткову соціальну відпустку за 2 підставами? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Які додаткові гарантії мають працівники з дітьми?

На прохання вагітної жінки, працівниці, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю чи доглядає за хворим членом сім’ї, або особи, яка виховує малолітніх дітей без матері, роботодавець зобов’язаний перевести її на неповний робочий день/тиждень.

Матерям дітей до півтора року, окрім загальної перерви для відпочинку й харчування, надаються додаткові перерви для годування дитини – по 30 хвилин (60 хвилин, якщо дітей двоє й більше) кожні три години.

Також у разі необхідності роботодавець має надати вагітним жінкам і жінкам із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах, а також надати їм матеріальну допомогу.

Чи має право працівниця, у якої 3 дітей віком до 15 років і яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на додаткову соціальну відпустку за цей період? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?

Роботодавець не може з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів із дітьми віком до 3-х років (до 6-ти років), одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю. Навіть за повної ліквідації підприємства або закінчення строкового трудового договору роботодавець має працевлаштувати таких працівниць.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Закон і Бізнес

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...