...
Реєструйся

Прийняття на роботу працівника-ВПО, з яким призупинили трудовий договір


СИТУАЦІЯ

На «гарячу профспілкову лінію» звернулися з питанням, як оформити трудові відносини працівнику – внутрішньо переміщеній особі, у якого призупинений трудовий договір з уповноваженою особою підприємства, що перебуває на тимчасово окупованій території і з якою відсутній зв’язок.

 

КОМЕНТАР

В умовах воєнного стану на законодавчому рівні запроваджено поняття «призупинення дії трудового договору» — стаття 13 Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136).

Так, відповідно до статті 13 Закону № 2136, призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Дію трудового договору може бути призупинено у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи.

 

Читайте також: Дії працівника, якщо він не згоден на призупинення дії трудового договору

Отже, з працівником був призупинений трудовий договір, а є необхідність працевлаштуватися.

Якщо працівник не має можливості зв’язатися зі своїм роботодавцем та обговорити питання щодо призупиненого трудового договору, то для подальшого працевлаштування працівник може працевлаштуватися за сумісництвом.

До тих пір поки працівник перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, навіть якщо трудовий договір призупинений, новий роботодавець може прийняти працівника на роботу виключно за сумісництвом, адже основним місцем роботи працівника є місце роботи, де укладений трудовий договір, навіть якщо він і призупинений.

Читайте також: Який розмір вихідної допомоги у разі припинення трудових відносин в разі спрощеного режиму регулювання?

Відповідно до пункту 12 статті 1 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», основним місцем роботи є місце роботи де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на її підставі.

Увага! Законодавство про працю не передбачає можливості для працівника мати два основних місця роботи.

 

Читайте також: Розірвання трудового договору за ініціативою працівника з роботодавцем, який перебуває в районі ведення бойових дій

Прийняти такого працівника за сумісництвом роботодавець може і на повний робочий день, і це не буде порушенням. Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи. (ст. 102-1 КЗпП).

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

А працівник, який працевлаштовується за сумісництвом, наразі повністю вільний від основної роботи, оскільки трудовий договір призупинений.

За матеріалами новини

Читайте також:

Джерело: ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...