...
Реєструйся

Роботодавці можуть отримати компенсацію за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю


Наприкінці серпня Уряд запровадив програму, за якою роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця — Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 893 (далі — Порядок № 893).

Читайте також: Чи можна звільнити з роботи жінку, яка має дитину з інвалідністю?

Мета програми – посилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, своєю чергою, надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися.

Відтак, роботодавець, який надав роботу людині з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце, може отримати грошову компенсацію на суму, що не перебільшує 100,5 тис. грн – за осіб з інвалідністю І групи та до 67 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи.

Що ж можна купити?

Перелік допоміжних засобів доволі великий. Він, зокрема, включає такі позиції:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • транспортери для піднімання сходами з електроприводом;
  • комп’ютери та оргтехніка;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

Читайте також: Про пільги та гарантії, що стосуються умов праці вагітних жінок та жінок з дітьми

Більш докладний перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю викладений у додатку 1 до Порядку № 893.

Читайте також: Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника, і соціальну допомогу?

Джерело: Управління Держпраці

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...