...
Реєструйся

Роботодавці можуть отримати компенсацію за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю


Наприкінці серпня Уряд запровадив програму, за якою роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця — Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 893 (далі — Порядок № 893).

Читайте також: Чи можна звільнити з роботи жінку, яка має дитину з інвалідністю?

Мета програми – посилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, своєю чергою, надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися.

Відтак, роботодавець, який надав роботу людині з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце, може отримати грошову компенсацію на суму, що не перебільшує 100,5 тис. грн – за осіб з інвалідністю І групи та до 67 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи.

Що ж можна купити?

Перелік допоміжних засобів доволі великий. Він, зокрема, включає такі позиції:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • транспортери для піднімання сходами з електроприводом;
  • комп’ютери та оргтехніка;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

Читайте також: Про пільги та гарантії, що стосуються умов праці вагітних жінок та жінок з дітьми

Більш докладний перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю викладений у додатку 1 до Порядку № 893.

Читайте також: Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника, і соціальну допомогу?

Джерело: Управління Держпраці

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...