...
Реєструйся

Соціальний супровід військових та їх родин: Уряд підтримав пілотний проєкт


Кабінет Міністрів України 3 жовтня 2023 року ухвалив Постанову, що дає можливість посилити соціальну підтримку захисників та захисниць, їхніх родин. Йдеться про пілотний проєкт щодо організації соціального супроводу військових та їхніх сімей на базі підрозділів Збройних Сил.

Ключова мета пілотного проєкту – допомогти військовим у цивільних питаннях.

Наразі у військових частинах відсутні структурні підрозділи, які опікуються питаннями цивільного життя військовослужбовців, підтримкою їхніх родин. Водночас, коли вся увага військових зосереджена на обороні мирного життя, їм самим та їхнім родинам може знадобитись додаткова підтримка – від психологічної допомоги до вирішення побутових питань. Особливо, коли йдеться про родини, які переїхали з постраждалих громад, сімей з дітьми чи родичами з інвалідністю.

Вас може зацікавити: Чи призначається допомога по тимчасовій непрацездатності, якщо на підприємстві було запроваджено неповний робочий тиждень?

Завдяки соціальному супроводу військові та їхні родини зможуть отримувати консультації щодо психосоціальної підтримки, налагодження комунікації в сім’ї, допомогу і супровід військовослужбовця на етапах призову під час мобілізації.

«Соціальна підтримка військового має починатись вже з етапу мобілізації, початку служби. Головне – військовий та його родина не мають бути сам на сам у своїх проблемах та запитах. Послуга соціального супроводу у військових частинах дозволить підійти до вирішення цього завдання комплексно та сприятиме створенню цілісної системи соціальної підтримки», – зазначила Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Затверджена Постанова дає можливість не лише запровадити нову послугу, а й змінити підходи до фінансування, збільшити кількість організацій, які професійно можуть підтримувати військових та їхні родини.

Читайте також : Права осіб з інвалідністю під час працевлаштування

Так, Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю зможе укладати договори про надання послуг соціального супроводу для військових підрозділів.

 

Соціальні послуги Фонд зможе безпосередньо закуповувати у надавачів таких послуг – юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Це можуть бути також громадські і благодійні організації. Головне – надавач соціальних послуг має відповідати чітким критеріям. Зокрема, йдеться про наявність надавача в Реєстрі надавачів соціальних послуг, наявність необхідної кількості працівників, їх професійної кваліфікації та підготовки тощо. Укладати договори Фонд буде з тими надавачами, які відповідають критеріям.

Оплата за договором та відповідно до наданих послуг буде проводитись Фондом за кошти державного бюджету. Своєю чергою, Міністерство оборони має визначити перелік військових частин, які можуть долучитись до проєкту.

До кінця 2023 року до проєкту мають долучитись до п’яти військових частин, у наступному році – до 35 військових підрозділів.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Читайте  також:

Джерело: Урядовий портал

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...