...
Реєструйся

Відпустка без збереження заробітної плати — це не вихід, якщо роботодавець не може забезпечити роботою


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся Антон К. – працівник одного із виробничих підприємств Донецької області. На жаль, обсяги виробництва останнім часом впали та працівники деяких структурних підрозділів «випали» із виробничого процесу. Пан Антон зателефонував до Міжрегіонального управління та спитав інспектора праці, чи законно керівник наполягає на відпустках без збереження заробітної плати?

 

КОМЕНТАР

Інспекторка праці зв’язалася з керівником ТОВ «А» та дізналася про ситуацію, що склалася на заводі. Справді, на сьогодні немає потреби у деяких фахівцях. Директор також підтвердив, що докладає зусиль, щоб запуститися у повному обсязі та задіяти весь персонал.

Інспекторка роз’яснила, що у ситуації, коли зупиняється робота за відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, тобто не з вини працівника, на підприємстві може бути оголошено простій. У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві або на інше підприємство, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця. Зауважила, що час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Читайте також: Чи зараховується період простою до стажу для надання щорічної додаткової відпустки?

Крім того, запропонувала розглянути можливість надання щорічних або додаткових відпусток, які оплачуються, якщо такі наявні у працівників.

Після міркувань та виваження економічних можливостей підприємства, директор надав пану Антону 24 календарних дні щорічної відпустки, яку він не встиг використати у минулому році, а його колег по цеху відправили у простій.

Читайте також: Чи оплачується листок непрацездатності під час простою

Джерело: Управління Держпраці

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми