...
Реєструйся

Емоційне і фізичне здоров’я: що робити, коли немає часу на відпочинок


Наше життя є доволі насиченим різного виду подіями, воно часто буває заповнене поспіхом і безперервними викликами, і ось тут ми починаємо розуміти, що не завжди є час на повноцінний відпочинок. А особливо, якщо це якісь активні події на роботі, від яких залежить, можливо, подальший прибуток або розвиток, не лише тебе як спеціаліста, а навіть всього колективу підприємства чи установи. Але все можна подолати! Головне знати, що робити для зменшення впливу стресових ситуацій на ваше психічне та фізичне здоров’я.

Читайте також: Про послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам

 

Вправи на дихання і медитації

Є багато альтернативних шляхів до зосередження і релаксації, які ви зможете використовувати, навіть коли часу вкрай мало. Наприклад, вам можуть допомогти дихальні практики. Вони допоможуть заспокоїтись, знизити рівень стресу і зосередитись на моменті. Це дасть змогу зробити паузу в щоденних справах та зайнятись самопізнанням.

В руслі самопізнання також допоможуть медитаційні вправи. Короткі аудіозаписи, які можна завантажити на власний ґаджет та використовувати в проміжках між робочим процесом.

Читайте також: Держава консолідує зусилля у сфері охорони психічного здоров’я

 

Запровадження ритуалів

Ще однією альтернативою може бути запровадження ритуалів. Ці ритуали можуть бути доволі різними та індивідуальними, як і всі ми. Наприклад, можливо вас заспокоює прослуховування класичної музики по ранках чи перед сном. І це може допомогти зменшити рівень стресу під час виконання якихось механічних завдань (звісно, якщо характер роботи дає змогу прослуховувати музику через навушники).

Якщо ж це не відповідає безпековим рівням вашої роботи, тоді, наприклад, щодня в один і той час запровадьте звичку пити чай або каву в тиші, насолоджуючись кожним ковтком цього напою. Цю дію ми навіть можемо проводити декілька разів на день: як перед роботою, так і після неї.

А можливо, доречно після тяжкого робочого дня, облаштувати собі місце в помешканні, де є змога зосереджуватись на своїх потребах. Створіть атмосферне середовище, яке хотіли б саме ви, де приємно займатись своїми справами: відпочивати, проводити час з родиною або займатися медитаційними практиками.

 

Читайте також: Кампанія про важливість підтримки ветеранів, їхніх близьких та родин загиблих воїнів

Головне, важливо пам’ятати, що потрібно мати ваш особистий час, який має належати лише вам, адже це допоможе підтримати емоційне здоров’я та стабільний внутрішній стан. Необхідно навчитися застосовувати ці практики на постійній основі, тим паче, що здебільшого це не займає багато часу, але допомагає зменшити вплив негативних факторі на організм.

Читайте також: Дбаймо про ментальне здоров’я працівників

Джерело: Управління Держпраці

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми