...
Реєструйся

Відпустка жінці, чоловік якої вважається безвісно відсутнім


СИТУАЦІЯ

У жінки, яка заміжня й має одну дитину, чоловік з минулого року вважається безвісно відсутнім. Чи має право така жінка на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей?

 

КОМЕНТАР

Так, має.

Відповідно до Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», одинокій матері, батькові дитини, який виховує їх без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Одинока мати — це мати, в актовому записі про народження дитини якої відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою; мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком.

Отже, така жінка має право на додаткову відпустку як працівник, який має дітей.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою: підстави та умови — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що зазначене вище визначення одинокої матері міститься у проєкті Закону України від 15 лютого 2023 року № 9018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток», але цей закон ще не прийнято.

Порядок надання відпустки при народженні дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 липня 2021 року № 693, містить фактично тотожне визначення «одинокої матері», але воно вживається стосовно дитини, у зв’язку з народженням якої надається відпустка.

Отже, на сьогодні тлумачення поняття «одинока мати» міститься в пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів», яким ми і користуємося. Згідно з ним, одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Тобто відсутнє чітко визначення поняття, що одинока мати – мати дитини, батько якої відповідно до рішення суду визнаний безвісно відсутнім. Водночас  існує розпливчасте поняття «інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама» і саме під цю категорію можна віднести жінку, батько дитини якої вважається безвісно відсутнім при наданні роботодавцю відповідних документів, які підтверджують цей факт, а саме: рішення суду про визнання батька дитини безвісно відсутнім.

 

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...