...
Реєструйся

Як бізнесу бути інклюзивним


Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні запустила новий онлайн-курс під назвою «Як бізнесу бути інклюзивним», щоб заохотити компанії в Україні наймати більше персоналу з інвалідністю. Як повідомляє Міністерство соціальної політики України, лише 16 % людей з інвалідністю в Україні є працевлаштованими.

UNDP за фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини розробила новий курс з метою покращити цю статистику та сприяти дотриманню права на працю та зайнятість, надавши роботодавцям знання та інструменти для ефективної зайнятості людей з інвалідністю та створення безбар’єрного робочого простору.

Олена Іванова, менеджерка проєктів UNDP з реабілітації та інклюзії, зазначає, що кожен роботодавець повинен зрозуміти, що наявність у людини інвалідності не означає, що вона не може ефективно працювати. «У більшості випадків для людини можна знайти відповідну роботу, враховуючи її можливості та обмеження, – каже вона. – А в сучасному світі розвинених технологій ті чи інші обмеження чи порушення часто можуть бути компенсовані додатковими засобами та/або навичками».

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, один зі спікерів курсу, сказав, що найм більшої кількості осіб з інвалідністю також стане способом вирішення викликів, пов’язаних з нестачею робочої сили в Україні. «Понад мільйон людей з інвалідністю, зокрема другої та третьої груп, здатні ефективно працювати в Україні навіть без додаткових витрат для бізнесу на їх адаптацію, – каже він. – Цей потенціал може стати ключовим для бізнесу в період, коли значна частина працівників або перебуває за кордоном, або змушена була залишити своє робоче місце через військові дії».

Особлива увага в курсі приділяється огляду заохочень від держави для створення робочих місць для людей з інвалідністю. Існують різні форми підтримки для бізнесу, такі як дотації, кредити, цільова фінансова допомога, зменшення єдиного соціального внеску, який повинні сплачувати компанії. Крім того, у  2023 році, як новий вид підтримки, Міністерство економіки України впровадило програму, що передбачає компенсацію витрат бізнесам на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю.

Тетяна Бережна, заступниця Міністра економіки України, говорить, що часто підприємства вирішують не наймати людей з інвалідністю саме через такі додаткові витрати. 

«Саме тому Міністерство економіки України запровадило цю програму, – каже пані Бережна. – Щоб скористатись компенсацією, роботодавець повинен працевлаштувати особу з інвалідністю, придбати допоміжні засоби: крісла колісні, адаптивні меблі, поручні, адаптивні засоби для комп’ютерних систем тощо,  подати заяву у Державну службу зайнятості і отримати компенсацію за облаштування робочого місця».

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

У розробці курсу брали участь представники Міністерства економіки України, експерти, серед яких  люди з інвалідністю, а також представники бізнесу, зокрема АТ «Укрзалізниця» та ІТ-компанія MacPaw. Програма включає огляд різних видів порушень для розуміння інвалідності та руйнування стереотипів, рекомендації щодо етичного спілкування та взаємодії з людьми з інвалідністю, а також інформацію про їх працевлаштування.

 

Зокрема, правозахисниця, керівниця адвокаційного напрямку ГО «Fight For Right» Ірина Федорович детально розповість про права людей з інвалідністю у процесі працевлаштування та надасть приклади оголошень про роботу, які не дискримінують та заохочують подаватись на вакансії людей з інвалідністю.

Проходження курсу є безкоштовним, а після завершення учасники отримають сертифікат. Зареєструватись на курс можна — за посиланням.

Для довідки. Онлайн-курс розроблений в межах проєкту UNDP «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною» за фінансової підтримки урядів Республіки Корея та Німеччини.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: United Nations Development Programme

Одноденний курс НОН-СТОП «ВІДПУСТКИ-2024: ПРАКТИКА ЗАСТОСУВАННЯ»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...