...
Реєструйся

Як припинити діяльність ФОП, якщо серед працівників є вагітні?


СИТУАЦІЯ

Пані Альбіна (ім’я змінене) вирішила припинити діяльність фізичної особи – підприємця. Жінка, як і належить, попередила всіх працівників про майбутнє вивільнення через два місяці. Проте одна її працівниця розповіла, що вагітна і що її відпустка по вагітності розпочнеться за тиждень до звільнення. Пані Альбіна не знала як діяти за таких обставин, тому звернулась до Управління Держпраці.

 

КОМЕНТАР

Роботодавець дізналася, що «е-лікарняні» з’являються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою, тобто офіційно працевлаштований. Сповіщення про відкритий е-лікарняний надходить роботодавцю в кабінеті страхувальника на вебпорталі Пенсійного фонду та доступний для перегляду у день створення.

«Лікарняний» одразу матиме статус “Закритий”, а після завершення терміну тимчасової непрацездатності його статус зміниться на “Готовий до сплати”.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

З цього моменту «е-лікарняний» є підставою для призначення матеріального забезпечення. Прийняти рішення щодо нього необхідно упродовж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. Подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду – не пізніше 5 робочих днів з моменту прийняття рішення про призначення матеріального забезпечення комісією.

У разі повної ліквідації звільнити вагітну або жінку «в декреті» можна тільки за умови її працевлаштування.

 

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Пані Альбіна вирішила не поспішати із закриттям підприємницької діяльності до вирішення питання із працевлаштуванням її працівниці. Остання незабаром отримала відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка була оплачена Пенсійним фондом. З часом пані Альбіна знайшла можливість працевлаштувати її до іншого роботодавця та припинила свою діяльність.

Все про скорочення — у комплекті «Підстави звільнення працівників» Спецвипуск «КАДРОВИК.UA» Частина 1. Частина 2

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...