...
Реєструйся

За порушення законодавства з питань оформлення трудових відносин передбачено відповідальність


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) звернулись 2 особи зі скаргою на роботодавця одного з підприємств міста Покровськ щодо відмови у офіційному працевлаштуванні.

 

КОМЕНТАР

Відповідно до частини 4 статті 24 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

Так, нормою абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП передбачено, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінариІндивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення карається у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Легальні трудові відносини гарантують вагомі переваги безпосередньо працюючим. Під час неоформлених трудових відносин працівник позбавлений будь-яких гарантій на безпечну та здорову працю, своєчасну виплату заробітної плати, надання відпусток, виплат в разі хвороби, нещасного випадку та професійного захворювання, виплат по безробіттю, та у подальшому як наслідок пенсійного забезпечення.

 

Водночас соціальна відповідальність бізнесу – запорука високої репутації. Споживачі більше довіряють бізнесу, який опікується соціальними проблемами, працює чесно та відкрито, створюючи нові робочі місця.

Отже Держпраці вкотре звертає увагу, що за порушення законодавства про працю з питань оформлення трудових відносин передбачено відповідальність.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для ведення кадрового діловодства
Замовити: 0 (800) 219-977

Так, інспектором праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцем щодо ефективних способів дотримання законодавства та запобігання можливим його порушенням у подальшому, що допоможе уникнути у подальшому незаконних дій та відповідальності за ці порушення.

В результаті чого роботодавцем було поновлено права працівників та прийнято їх згідно з чинними вимогами законодавства.

Міжрегіональне управління вкотре закликає всіх роботодавців працювати в межах закону, а працівників бути не байдужими до себе та не ставати добровільно жертвами незадекларованої праці.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Все про відрядження. Спецвипуск № 3, 2023

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...