...
Реєструйся

Законопроєкт № 5344-д розширює права осіб з інвалідністю на працевлаштування


В Україні лише трохи більше 16 % людей з інвалідністю офіційно працевлаштовані, у країнах ЄС цей показник в середньому дорівнює 55 %.

Повномасштабна війна призвела до збільшення кількості людей з інвалідністю та загострила питання інклюзивності. Мета законопроєкту № 5344-д – створити рівні умови для всіх, хто бажає працювати та наближати перемогу України. Сучасні технології дозволяють людям навіть зі значними фізичними порушеннями функціонування реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Люди з ментальними порушеннями теж завдяки роботі можуть відчувати свою залученість до суспільства.

Раніше писали: Конфедерація роботодавців України про деякі зміни, що очікують на роботодавців у разі прийняття законопроєкту 5344-д

Прийняття законопроєкту призведе до суттєвого збільшення можливостей для осіб з інвалідністю стати затребуваними на ринку праці, отримати роботу і, відповідно, економічну самостійність.

 

Вимоги про дотримання квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю, передбачені законопроєктом № 5344-д

Вимоги про дотримання квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю проєкт закону поширює не тільки на підприємства приватного сектору, як це було раніше, а й на державні органи, державні та комунальні підприємства, установи й організації. Тобто як приватні, так і державні та комунальні підприємства та установи на однакових умовах, матимуть зобов’язання працевлаштовувати осіб з інвалідністю.

Раніше писали: Рада планує вдосконалити забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю

Розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Соціально орієнтований бізнес зможе створювати нові підприємства захищеного працевлаштування та трудової інтеграції. Пріоритет у таких підприємствах буде на працевлаштуванні людей з важкими формами порушень функціонування (на сьогодні це тільки підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю).

Одночасно для роботодавців впроваджується заохочувальна система працевлаштування людей з інвалідністю. Так, законопроєкт передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю.

Раніше писали: Працевлаштування осіб з інвалідністю за зразками розвинутих країн: законопроєкт № 5344-д

Законопроєкт передбачає фінансування за рахунок цільового внеску надання соціальних послуг, які полегшують працевлаштування осіб з інвалідністю (соціальний супровід, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

При цьому законопроєкт передбачає вибір для роботодавців:

  • працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце:

– 1 робоче місце для роботодавців, що мають штат від 8 до 25 працівників;

– 2 % робочих місць – для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними;

– 4 % робочих місць – для роботодавців, що мають штат більше ніж 25 працівників

або

  • сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (наприклад, у разі, неможливості працевлаштувати осіб відповідної категорії через високий ступінь виробничого ризику). Також передбачено можливість купити товари, які вироблені на підприємствах трудової інтеграції або захищеного працевлаштування і зарахувати їх вартість в рахунок сплати внеску.

Читайте також: Хто здійснює працевлаштування осіб з інвалідністю з урахуванням нормативів

Акумульовані кошти, сплачені роботодавцями як приватного, так і публічного сектору спрямовуватимуться на пристосування робочого приміщення і простору до потреб осіб з інвалідністю, на забезпечення надання соціальних послуг при працевлаштуванні осіб з інвалідністю.

Джерело: Управління Держпраці

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...