...
Реєструйся

Застосування роботи жінок у нічний час


З урахуванням фізіологічних особливостей жіночого організму і виконання жінками функції материнства законодавством про працю встановлено додаткові гарантії для жінок.

Досить широко використовується праця жінок у нічний час. Необхідність використання праці жінок у нічний час пов’язана з характером виробництва, умовами праці та життя, наявністю так званих жіночих професій, а необхідність нічних змін зумовлена вимогами технологічного процесу, специфікою послуг, що надаються населенню, сезонним характером робіт.

Нагадаємо, що в статті 54 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) зазначено, що нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Стаття 176 КЗпП повідомляє, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Статтею 175 КЗпП зазначено, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Переходьте та читайте статтю: Оформлюємо чергування на підприємстві

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

Однак такий перелік дотепер не затверджений. Тож практично застосовувати цей критерій проблематично.

Зазначені у частині першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

Також не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю без їх згоди (ст. 177 КЗпП).

Матеріали до теми