...
Реєструйся

Пам’ятка: на що звертати увагу особам з інвалідністю під час працевлаштування


Відповідно до статті 2 Закону України від 21 березня 1991 року № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії з зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист. Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.

Згідно з вимогами статті 12 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці», підприємства, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Рекомендуємо до прочитання: Кейс для кадровика. Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю для філій та відокремлених підрозділів

Відповідно до частини другої статті 24 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством також документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші.

Тобто під час працевлаштування особи з інвалідністю мають подати документи, які підтверджують інвалідність, а саме: довідку медико-соціальної експертної комісії, виписку з акту огляду в МСЕК та індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю.

 

В зазначених документах вказується причина інвалідності, її група і строк та висновки комісії про умови та характер праці особи.

Читайте також: Інспекція праці про захист прав осіб з інвалідністю у трудових правовідносинах

Роботодавцям слід звернути увагу, що, згідно з вимогами частини третьої статті 26 КЗпП, при прийнятті на роботу працівників з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, не встановлюються випробувальний термін.

Водночас висновок МСЕК з професійної придатності включається в індивідуальну програму реабілітації людини з інвалідністю і є підставою для здійснення професійної орієнтації.

Відпустки особам з інвалідністю — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Рішення МСЕК та індивідуальна програма реабілітації є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними установами незалежно від відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

 

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що, відповідно до частини другої статті 24 КЗпП, при укладенні трудового договору громадянин (зокрема і особа з інвалідністю) зобов’язана подати трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також, відповідно до частини другої статті 2 Закону України від 15 березня 2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», під час укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Тобто в період дії воєнного часу в разі прийняття на роботу працівників з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, їм може встановлюватися випробувальний термін.

 

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Як наймати штат, коли всі хочуть працювати віддалено, а вам потрібні працівники в офісі?
Хоч дистанційна робота є дуже популярною, деякі компанії все-таки хочуть наймати працівників для роботи в офісі. Це може бути пов’язано ...
Чи подавати повідомлення до органів ДПС про прийняття учня на виробничу практику?
Для проходження виробничої практики слухачами професійно-технічних закладів (далі – ПТНЗ) ці заклади освіти укладають відповідні договори із підприємствами, установами та ...
Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...