...
Реєструйся

Інспекція праці про захист прав осіб з інвалідністю у трудових правовідносинах


Діяльність держави щодо осіб з інвалідністю виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті.

Особам з інвалідністю держава надає багато пільг, гарантій та преференцій при працевлаштуванні та під час трудової діяльності.

Працівник — особа з інвалідністю відмовляється надати індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю. Чи має право роботодавець відсторонити його від роботи? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Україна рівняється на стандарти Європи

Як в інших країнах ЄС, на контролі держави питання звільнення таких осіб, навчання та перекваліфікації, недопущення дискримінації тощо.

Наприклад, у Німеччині діє заборона на необґрунтоване звільнення осіб з інвалідністю. Особи з інвалідністю тяжкого ступеня можуть бути взагалі звільнені лише за згодою на їхнє звільнення відомства у справах інтеграції інвалідів (Integrationsamt). В Україні трудове законодавство також передбачає низку гарантій та пільг для осіб з інвалідністю, зокрема:

  • при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі, при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації надається особам з інвалідністю внаслідок війни, працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання — пункти 5, 7 статті 42 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП);

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

  • строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором — частина перша статті 39 КЗпП;
  • випробування не встановлюється при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи — частина 3 статті 26 КЗпП;
  • за працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності.

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

У випадках, передбачених законодавством, на роботодавця покладається обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці (ст. 172 КЗпП).

 

Зверніть увагу! Особливості трудових відносин працівників у період дії воєнного стану визначені Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136). Зокрема, пунктом 2 статті 2 Закону № 2136 визначено, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Сьогодні в Україні працює Урядова  «гаряча лінія» з питань соціального захисту населення під час воєнного стану, зокрема консультування та забезпечення зворотного зв’язку для осіб з інвалідністю – 1539 (цілодобово).

Від редакції «КАДРОВИК.UA»:

Про те, що за працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності  зазначено у статті 9 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

 

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


З 1 травня набувають чинності зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС
Зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, внесені Наказом Мінфіну від 18 березня 2024 року № 133, набувають чинності 1 ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...