...
Реєструйся

Інспекція праці про захист прав осіб з інвалідністю у трудових правовідносинах


Діяльність держави щодо осіб з інвалідністю виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті.

Особам з інвалідністю держава надає багато пільг, гарантій та преференцій при працевлаштуванні та під час трудової діяльності.

Працівник — особа з інвалідністю відмовляється надати індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю. Чи має право роботодавець відсторонити його від роботи? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Україна рівняється на стандарти Європи

Як в інших країнах ЄС, на контролі держави питання звільнення таких осіб, навчання та перекваліфікації, недопущення дискримінації тощо.

Наприклад, у Німеччині діє заборона на необґрунтоване звільнення осіб з інвалідністю. Особи з інвалідністю тяжкого ступеня можуть бути взагалі звільнені лише за згодою на їхнє звільнення відомства у справах інтеграції інвалідів (Integrationsamt). В Україні трудове законодавство також передбачає низку гарантій та пільг для осіб з інвалідністю, зокрема:

  • при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі, при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації надається особам з інвалідністю внаслідок війни, працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання — пункти 5, 7 статті 42 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП);

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

  • строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором — частина перша статті 39 КЗпП;
  • випробування не встановлюється при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи — частина 3 статті 26 КЗпП;
  • за працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності.

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

У випадках, передбачених законодавством, на роботодавця покладається обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці (ст. 172 КЗпП).

 

Зверніть увагу! Особливості трудових відносин працівників у період дії воєнного стану визначені Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136). Зокрема, пунктом 2 статті 2 Закону № 2136 визначено, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Сьогодні в Україні працює Урядова  «гаряча лінія» з питань соціального захисту населення під час воєнного стану, зокрема консультування та забезпечення зворотного зв’язку для осіб з інвалідністю – 1539 (цілодобово).

Від редакції «КАДРОВИК.UA»:

Про те, що за працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності  зазначено у статті 9 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

 

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Роботодавець має право відсторонити працівника від роботи за ухиляння від проходження обов’язкового медогляду
З метою профілактики та запобігання професійним захворюванням та виробничому травматизму, який може бути викликаний погіршенням стану здоров’я працівників, роботодавець має ...
Як зменшити ризики виникнення теплового стресу на робочому місці : рекомендації роботодавцям
Контролюйте температуру за допомогою інженерних рішень, наприклад: змініть виробничі процеси, де це можливо; використовуйте вентилятори або кондиціонери; використовуйте фізичні бар’єри, ...
Дослідження умов праці за умовами мікроклімату на робочих місцях у літню пору
Вже протягом місяця ми перебуваємо в умовах літньої спеки, яка за даними Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України триватиме щонайменше місяць ...