...
Реєструйся

Змінюються дати деяких свят: ВРУ прийняла закон


Верховна Рада прийняла проєкт Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (реєстраційний № 9431 від 28 червня 2023 року). Метою законопроєкту є відмова від російської спадщини нав’язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня.

Нагадаємо, що православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Як вплинуло скасування державних і релігійних свят у період дії воєнного стану на тривалість щорічної основної відпустки?— читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня).

Святкування Дня Української Державності пов’язане з вшануванням пам’яті видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, а Дня захисників і захисниць України — з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Придбайте посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що цей закон підпишуть після 28 липня, тому ще в цьому році День Української Державності святкуватимемо 28 липня.

Додамо, що Різдво 25 грудня вже є святковим днем згідно з Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП), а після ухвалення законопроєкту святкування Різдва 7 січня буде виключено з КЗпП.

Читайте також:

Джерело: LIGA ZAKON

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Комітет ВРУ з питань молоді і спорту рекомендує Раді прийняти за основу проєкт Закону № 11072
Проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...